àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

365 dies amb maria
Una vegada una persona em va preguntar “Com és que hi ha tantes marededéus? S'estranyava que la verge Maria tingués tants noms i pogués ser venerada en tants d'indrets de formes diferents. Vaig respondre'l d'aquesta manera: No és que hi hagi moltes marededéus, és la mateixa Mare de Déu amb diferents “vestits”.
En efecte, Maria té el privilegi de saber integrar-se en la nostra societat tal i com el poble la veu i li prega. Fixem-nos que la imatge d'un sant o santa es representa igual en una església de casa nostra que en una d'Occitània. La Mare de Déu, a excepció d'algunes advocacions concretes (Fàtima, Lourdes, Montserrat...), no. Té la particularitat de ser representada artísticament segons els costums, la cultura, la geografia, la història i l'economia dels llocs on es venera. A més, s'incardina, es fa del poble, moltes vegades ja no artísticament, sinó literàriament a través de les llegendes. La Mare de Déu del Vinyet de Sitges, per exemple, li falta un tros de braç perquè quan va ser descoberta ensorrada en una vinya, el treballador li va escapçar amb l'aixada. En un altre cas, la Mare de Déu de la Mercè té fesomia de princesa, com ha de ser per a una ciutat comtal com és Barcelona i la Mare de Déu del Mont o la de Núria, tenen més cara de “pagesa” com correspon a llocs de muntanya. Totes tenen la seva particularitat. Un últim exemple: la Mare de Déu dels Arcs (Claravalls) té el rostre emmascarat. Se li ha volgut deixar així per recordar els estralls de la Guerra Civil. És una manera d'inculturalitzar-se en la història local.
Maria s'integra amb la gent del poble a través de capelles, ermites, santuaris, parròquies, monestirs, capelletes urbanes ... i en qualsevol lloc geogràfic: muntanyes, pobles, ciutats; i tant a la muntanya com al mar.
En el present llibre podràs estar cada dia en contacte amb advocacions de la Mare de Déu que es veneren en les diòcesis amb seu a Catalunya. Inclou, per tant, una part de les comarques del nord Castelló de la Plana i també el Principat d'Andorra. Cal recordar que els límits geogràfics eclesiàstics no concorden necessàriament amb els polítics-administratius. També m'ha semblat adient afegir alguns santuaris que tenen molta devoció a la Catalunya Nord.
A part de la història, llegendes, descripció de la imatge, els seus atributs i de curiositats, s'ha inclòs un petit fragment dels goigs de l'advocació conservant l'ortografia en que varen ser escrits. També cites marianes, refranys i dites populars relacionats amb la Mare de Déu a mode de florilegi i de paremiologia mariana.
Les fotos de les marededéus que hi surten intenten representar les més característiques de les comarques de Catalunya, de les del nord de Castelló de la Plana, de les del Principat d'Andorra i la Catalunya Nord.
Al final del llibre hi ha uns índex que t'ajudaran a localitzar la teva advocació mariana preferida. També s'hi ha afegit una mena de diccionari que hem anomenat Glossarium perquè trobis el significat d'algunes paraules que poden ser complicades d'entendre. El Glossarium també explica el significat dels atributs que porta la Mare de Déu en les imatges i altres aspectes curiosos.
Esperem que el llibre et serveixi per estar en contacte amb Maria cada dia de l'any a través d'una advocació diferent. Com es canten en himnes antics, Maria és el “flaire de la bona olor de Crist” i el “Vas de la saviesa de Déu”, què més volem?
Àngel Rodríguez Vilagran
Ja a la venda la segona edició !!!!
Llegeix la presentació que en fa del llibre Mn. Benet Galí, rector de les parròquies de Sant Narcís i de Sant Salvador d'Horta de Girona i consiliari de la FRATER (Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids). Clica aquí
Compra'l a la web de l'Editorial Claret, clicant aquí
MIRA EN DIFERIT LA PRESENTACIÓ VIRTUAL DEL MEU LLIBRE 365 DIES AMB MARIA en aquest enllaç https://youtu.be/fUPEwkD0Ty4
RECENSIONS
D'entre moltes, i en representació de totes elles, us recomano les de :
Butlletí Amics dels Goigs, març 2022. Clic aquí
Catalunya Religió, 1 gener 2022. Clic aquí
El Punt Avui, 25 desembre 2021. Clic aquí
La Mañana, 27 abril 2021 català
Article Fra. Valentí Serra a Catalunya Cristiana, 14 febrer 2021 català castellà
Catalunya Cristiana, 7 de febrer de 2021 català castellà
La Vanguardia, 10 gener 2021 català castellà
Dades del llibre:
Autor: Àngel Rodríguez Vilagran
Editorial: Claret
Preu: 9,95 euros
Pàgs. 452
ISBN:
9788491363651
Publicació: desembre 2020
Segona edició: febrer 2021