àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

Festes i tradicions dEL CALENDARI LITÚRGIC
La humanitat se serveix d'uns calendaris que li permeten ordenar i regular la seva vida. Existeixen, entre altres, el calendari civil, el laboral, l'escolar, el del contribuent, l'electoral o fins i tot l'esportiu. Els creients catòlics disposen del calendari litúrgic, que ordena la vida dels cristians a través de les celebracions dels principals fets de la vida de Jesús, així com les festes dedicades a la Mare de Déu, als sants i a altres fets relacionats amb l'Església. També informa de la categoria de cada celebració, de les lectures bíbliques del dia, dels dies de precepte (aquells en els quals els fidels han de participar a la missa), dels aniversaris de les defuncions dels papes o bé dels dies d'abstinència o de dejuni.
Aquest llibre intenta fer un repàs de les diferents mostres de culte, cultura, fe i tradicions de la religió cristiana —i més concretament de la confessió catòlica— a les comarques gironines a partir del calendari litúrgic. Un passeig etnogràfic, a voltes desconegut, que s'ha intentat descriure en un llenguatge popular i planer, allunyat dels tecnicismes.
Independentment del grau de creença, no hi ha dubte que les festes i tradicions cristianes formen part de la vida cultural i social de les persones. Qui no ha vist uns pastorets, un pessebre vivent o una processó o no hi ha participat? Qui no ha assistit a un aplec o no ha visitat un santuari? Fins i tot, entre les persones menys creients, qui no ha estat un rei mag per als seus fills? El contacte amb aspectes relacionats amb el cristianisme, es vulgui o no, és constant, ja que les seves festes marquen el nostre calendari. Fins i tot, marquen el temps, com el campanar de l'església parroquial d'on vivim, que ens toca, com a mínim, les hores.
En la mesura del que ha estat possible, he volgut fer una publicació actual, ja que existeix molta bibliografia sobre aquest tema, escrita en dècades anteriors, que calia posar al dia.
El marc geogràfic han estat les comarques de Girona: terres de tres bisbats, el de Girona, el de Vic i el d'Urgell. La no-coincidència entre límits civils i eclesiàstics dóna curiositats com, per exemple, que el santuari de Núria pertanyi al bisbat d'Urgell, que el santuari del Far al bisbat de Vic i el de la Misericòrdia de Canet de Mar al de Girona, ja que aquest bisbat també té la comarca barcelonina de l'Alt Maresme.
Consulta l'índex clicant aqui
Dades generals:
Edita: Diputació de Girona
Pàgines: 96
Preu: 14 euros
Any d'edició: 2014
ISBN: 978-84-15808-15-2
Llocs de venda: es pot demanar a qualsevol llibreria.
A la ciutat de Girona: Lliberia Diocesana Casa Carles, llibreria Empúries, Llibreria 22 i la llibreria de l'Hipercor. A Olot, a la llibreria Drac.
També el podeu comprar per Internet clicant aquí
Entrevista a la revista Foc Nou (juny-agost 2014) pdf
Un instant del dia de la presentació, el dimecres 25 de juny de 2014, a la Llibreria Empúries de Girona. D'esquerra a dreta: un servidor, Josep Blanch (director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona), Mons. Francesc Pardo (bisbe de Girona), Antoni Solà (diputat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona) i Joan Domènech (director de la col·lecció dels Quaderns de la Revista de Girona). Foto: Àngel Almazan.