àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

JARDIN DE MARIA
Es tracta d'una edició crítica i facsímil de l'obra del segle XVII del pare dominic Narcís Camós: Jardín de María en el Principado de Cataluña. S'ofereix en facsímil l'apartat que el pare Camós dedica als santuaris marians de la diòcesi de Girona i apart, s'actualitzen les dades d'aquests temples.
Un jardí frondós
(Del pròleg de Mn. Joan Carreras i Péra)
Els qui alguna vegada us heu dedicat a espigolar llibres, llibrets i llibrassos dedicats a la Mare de Déu, segurament que un moment o altre haureu vist citat el llibre del Pare Camós titulat Jardín de Maria plantado en el Principado de Cataluña. De l'autor, un dominic gironí -i de nom ben gironí: Narcís Camós-, no en sabem gaire més del que ja ens en diu Fèlix Torres Amat l'any 1836 al Diccionario Crítico.
Varon piadoso y devoto de Maria Sma.
siguió todas las iglesias y ermitas dedicadas a Maria Sma.
aun las de los montes más fragosos,
notando lo que hallaba de particular
para publicarlo después en la obra que trabajaba.
D'aquesta magna obra què en podem dir? ... obra en que se desea la elegancia del estilo -ens diu Torres Amat- pero es apreciada de los eruditos, por aparecer en ella la rectitud é ingenuïdad del autor. No hi cerqueu, tanmateix, rigor històric ni gaire erudició. Sí que hi trobareu terra trepitjada amb el propi peu, converses collides al vol, regust de literatura oral i l'”amplificatio” pròpia de la contalla popular. El títol ens en dóna la pista: un Jardí Marià , a l'estil de les Floretes de Sant Francesc, o les Flors de Maria de Verdaguer.
L'edició prínceps fou publicada a Barcelona l'any 1657. Escrit en castellà -era la fruita del temps- el redactat traeix sovint el pensament català de l'autor. L'any 1772 era reeditat a Girona. Finalment l'any 1949 se'n publicà una edició de luxe amb un pròleg explicatiu de mossèn Eduard Junyent, de Vic, i una interessant col·lecció de gravats de l'època, aplegats pel llibreter Josep-Oriol Oliva Granell. Mossèn Junyent esmenta el llibre com un referent i n'elogia el llenguatge pintoresc i la descripció detallada de les diferents marededéus.
Aquesta és doncs la quarta edició, preparada per en Pep Vila i l'Àngel Rodríguez. En Pep hi posa la seva experiència i rigor, mentre l'Àngel mostra l'actualitat de molts d'aquests llocs sagrats. I el lector s'adona que aquest llibre que no és només una reliquia històrica, sinó un testimoni de fe i la fruita saborosa d'un passat que no podem negligir.
En l'obra de Narcís Camós hi trobem aquell esperit d'observació que admiràvem anys després en els homes de la Renaixença. Encara avui podem considerar el llibre un dels millors compendis publicats a Catalunya sobre Santuaris marians.
(Joan Carreras i Péra. Pròleg)
Autors: Àngel Rodríguez i Pep Vila
Edita: Diputació de Girona
Pàgines: 160
Primera edició: 2008
Pots comprar-lo d'entre altres a la Llibreria Diocesana Casa Carles de Girona
(pl. del Vi, 2)
Tel. 972 41 28 78
A la dreta en Pep Vila. Juntament vam fer aquesta preciosa obra literària. Foto presa el dia de la presentació del llibre a la Llibreria Empúries de Girona, el 20 de maig de 2008.
D'esquerra a dreta podem veure un servidor (Àngel Rodríguez), el bisbe de Girona (Mons. Carles Soler), el diputat de cultura de la Diputació (Sr. Roger Zamorano) i Pep Vila, aquest últim amb el llibre original del segle XVII a les mans.