àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

SANT FERRIOL, SOLDAT DE DÉU
Sant Ferriol, soldat de Déu és el títol d'un nou llibret, el 240 de la col·lecció “Sants i Santes” del Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), i el tercer que he escrit per aquesta col·lecció després del de Sant Narcís, el sant de les mosques (2014) i el de Sant Mer, el sant amansidor (2015).
Sant Ferriol va viure a finals del segle III i principis del IV a la ciutat francesa de Viena del Delfinat (Vienne en francès), situada actualment a la regió d' Augverne-Roine-Alps. Tenia el rang de tribú, és a dir, un oficial d'alta categoria de la legió romana i complia les seves activitats amb total fidelitat i competència.
Les seves virtuts i el seu martiri per no haver renunciat a la fe cristiana es van propagar arreu, i ja fou mencionat en els primers martirologis.
La seva mort es calcula a l'entorn de l'any 304 a prop de Viena, a Saint-Romain-en-Gal, a la ribera del riu Roine que es va convertir en un centre de pelegrinatge. Avui, una làpida ho commemora i una agrupació parroquial porta el nom del sant.
Una menció a part mereix l'aspecte de les relíquies ja que van despertar molt d'interès. Al segle XII a l'abadia de Sant Pere de Moissac, considerat per aquell temps el centre monàstic més important del sud-oest de França, veneraven els caps sencers de sant Ferriol i del seu amic sant Julià. Amb la Revolució Francesa, al 1789, les relíquies van ser robades i dispersades.
L'any 1078 l'abat Hunaud de Sant Pere de Moissac va rebre de mans del seu cosí Bernat II, comte de Besalú, l'abadia de Santa Maria d'Arles (Vallespir). Els monjos d'aquest monestir van promoure a principis del segle XIII el santuari de Sant Ferriol a quatre quilòmetres de Ceret on es veneraven unes relíquies del sant molt estimades encara avui en l'aplec anual.
A casa nostra, Ferriol té un santuari a pocs quilòmetres de Besalú. També té altres mostres de devoció importants, com l'aplec de sant Ferriol de Falgons amb una processó i fira medieval que recull molts de devots. A Olot hi té un barri dedicat i a Vilabertran celebren la festa major petita en el seu honor. En el monestir de Santa Maria de Vilabertran hi ha una capella sota el seu patronatge.
El llibre explica curiositats relacionades amb el sant, com la llegenda de “La bóta de Sant Ferriol” -que el converteix en un capità de lladres-, el ball de Sant Ferriol, la raó de perquè un barri de Palma a Mallorca es digui “Son Ferriol”, el patronatge que té sobre les oques o, d'entre altres, que el poble gallec de Ferrol (província de La Corunya) s'anomeni possiblement així, gràcies a l'estada que va fer en aquest indret.
També es fa un repàs a la devoció que desperta arreu del món amb temples i pobles dedicats. Sant Ferriol és principalment, el patró dels coixos i del mal d'ossos, en especial dels genolls i malucs. També contra el reuma. Però repassant la tradició popular ha estat i és invocat contra la febre, la migranya, el mal de queixal, les malalties dels ulls, de gota i la paràlisi. També se'l pot implorar contra les úlceres venoses. El tenen per patró els vinyaters, els amants del bon vi (per això existeix des de l'any 1982 la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol a Figueres), els que practiquen la natació; i a Catalunya els “bons” lladres, aquells que volen penedir-se. També se li pot demanar auxili contra els naufragis.
Dades:
Títol: Sant Ferriol, soldat de Déu
(De la col·lecció “Sants i Santes”)
Autor: Àngel Rodríguez Vilagran
Pàgines: 28
Preu: 2,85 euros
Edita: Centre de Pastoral Litúrgica
ISBN: 978-84-9805-915-1
Forma de comprar-lo
Per contrareemborsament o transferència bancària al Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona Tel. 93 302 22 35
Per Internet a:
Centre de Pastoral Litúrgica + info
Demanant-lo a qualsevol llibreria.
A Girona es ven a:
Llibreria Casa Carles, Pl. del Vi 2. Tel. 972 41 28 78
A Barcelona:
Llibrería Claret, Roger de Llúria, 5. Tel. 93 301 08 87