àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

sant mer, el sant amansidor
Sant Mer, el sant amansidor és el títol d'un nou llibret de la col·lecció “Sants i Santes” del Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), i el segon que he escrit per aquesta col·lecció després del de Sant Narcís, el sant de les mosques (2014).
Segons la tradició, sant Mer és el protagonista d'un episodi de la conquesta de Girona l'any 785 per part de les tropes carolíngies. Girona, fins aleshores en domini àrab, va passar a mans dels francs gràcies a la intervenció de l'exèrcit de Carlemany. Naixia el comptat de Girona, territori que formaria part de l'anomenada Marca Hispànica.
Aquest sant ha passat als annals de la tradició popular per haver estat el qui va amansar i convertir en vegetarià el monstre del llac de Banyoles, el qual viu per la resta de dies sota les aigües de l'estany.
Hauria nascut en el si d'una família noble de la província francesa de Narbona. Les tropes de Carlemany el van anar a buscar quan s'havia retirat en el desert per portar una vida de pobresa i oració. L'objectiu era que els acompanyés en la gesta de conquerir els territoris que estaven en mans dels àrabs i engrandir així l'imperi franc, el que històricament s'ha conegut com “la Reconquesta”.
Després d'haver conquerit Carcassona, van arribar a Banyoles. Allà sant Mer es guanyaria la fama gràcies a la seva lluita amb un monstre que atemoria la vila. Un cop combatut, va demanar quedar-s'hi per ingressar al monestir benedictí de Sant Esteve per viure-hi com a monjo la resta de la seva vida.
La popularitat de sant Mer s'estengué per tota la comarca. La virtut de miracler es va fer famosa: coixos, cecs i tolits volien rebre una benedicció seva. La tradició assegura que arribà a ser escollit abat. Tant d'estrés l'obligà a recollir-se en el paratge de Sant Esteve de Guialbes. Allà hi construí una petita cabana i hi viuria en recolliment la resta de la seva vida.
El llibret mostra com va ser la lluita del sant amb el monstre. Cita textos de Mn. Jacint Verdaguer, Camil Geis o Mn. Lluís G. Constans. També reprodueix un text inèdit de la catedràtica Júlia Butinyà Jiménez «Sant Mer mata el drac»; una obra de teatre infantil composta el 1984 però que no s'ha estrenada mai.
Difon altres llegendes relacionades, com la del Bruixot de Finestres que va propagar el folklorista Mn. Josep Casassa i Tassis (1903-1936).
També hi ha un capítol dedicat al sentit de les llegendes avui i com contextualitzar-les.
S'esmenta l'aplec de Sant Mer, el més important de la diòcesi de Girona que se celebra a finals de gener i que aplega milers de persones. Un aplec que ja és documentat l'any 1705. Fa molts d'anys tenia l'atractiu de ser també una fira, ja que a principis del segle passat, els pagesos de l'entorn hi portaven a vendre bestiar.
També hi ha un apartat de curiositats relacionades amb el sant. Un exemple: el nom del municipi de Santomera (Múrcia) es diu així gràcies als catalans que van lluitar amb les tropes de Jaume I contra la revolta dels mudèjars, en l'anomenada Conquesta del Regne de Múrcia (1265-1266). El poble fou dedicat a sant Mer que amb el pas del temps generà en la pronúncia en “Santomera”.
Sant Mer ha estat invocat contra la secada, la pesta, problemes de la vista, hèrnies i els faltats de salut en general. El llibre esmenta els casos en els que els fidels l'han invocat al llarg dels anys.
També hi ha una referència a santa Càndida, la mare de sant Mer que va viure en una ermita un quilòmetre més allunyat d'ell.
Dades:
Títol: Sant Mer, el sant amansidor (De la col·lecció “Sants i Santes”)
Autor: Àngel Rodríguez Vilagran
Edita: Centre de Pastoral Litúrgica
ISBN: 978-84-9805-803-1
Preu: 2,60 euros
Pàgines: 28
Forma de comprar-lo
Per contrareemborsament o transferència bancària al Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona Tel. 93 302 22 35
Per Internet a:
Centre de Pastoral Litúrgica + info
Demanant-lo a qualsevol llibreria.
A Girona es ven a:
Llibreria Casa Carles, Pl. del Vi 2. Tel. 972 41 28 78
A Barcelona:
Llibrería Claret, Roger de Llúria, 5. Tel. 93 301 08 87